1.9.21

Vertrouwen in chaotische tijden

‘Kun je me vertellen wat dit is?’ Mijn Keulse galeriehouder wijst naar een detail op het doek.
Zojuist heeft hij zijn openingswoordje gehouden, waarbij hij niet onder stoelen en banken heeft gestoken dat het schilderij ‘In the midst of creation’ zijn favoriet is.

Het schilderij toont een liggende vrouw in een nebula.
‘Nebula’ is een astronomische term voor nevels en gaswolken. Ik weet niet veel over astronomie. Maar volgens Wikipedia komen Nebulae voort uit explosies en worden ze beschouwd als geboorteplaatsen van de sterren.

Wat mij hieraan fascineert is dat het universum constant in beweging is. Zelfs als wij dat niet zijn!
Wat nog fascinerender is, is dat elke verandering in de kosmos invloed heeft op ons mensen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende maanstanden en zonnevlammen die invloed hebben op ons hart, ons denken en daarmee op onze gevoelens.

In the midst of creation - Bianca van Baast
Na aanleiding van wat er momenteel gaande is in de kosmos kunnen we volgens astrologen de komende tijd meer chaos verwachten; chaos in de wereld, maar ook chaos in onszelf.
Hoewel dit zorgelijk kan klinken, brengt dit een groot voordeel met zich mee. Chaos maakt namelijk snelle veranderingen mogelijk. Het helpt oude normen en waarden te doorbreken en creëert ruimte voor nieuwe kansen. Het biedt de mogelijkheid om een snelle overgang te maken naar een nieuwe, mooiere samenleving.

Uit computermodellen die chaotische momenten in de geschiedenis analyseren, blijkt dat wanordelijke tijden in werkelijkheid heel evenwichtig en wiskundig-nauwkeurig verlopen; alsof het zo MOEST gebeuren, omdat dit de enige manier was om evolutie mogelijk te maken. Vergelijk het met het moment waarop je je comfortzone bent ontgroeit en je ondanks gemengde gevoelens toch een stap naar buiten zet.

De vraag is nu: kun je de tijdelijke chaos accepteren? Kun je het observeren zonder dat je er tegen vecht of erin mee wordt gesleurd? Kun je compassie voelen voor je eigen emoties en die van anderen? Kun je jezelf in het oog van de orkaan plaatsen en daar de rust opzoeken?
Met andere woorden: Durf je te vertrouwen dat het juiste plaatsvindt? Dat, net als dat een nebula voor meer sterrenlicht zorgt, chaos meer licht (duidelijkheid) gaat brengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten