29.1.16

Hebben we invloed?

“Heeft het iets te maken met het collectieve bewustzijn?” vraagt ze me. Ik ben even stil. Ik hou me eigenlijk nooit zoveel bezig met het collectieve bewustzijn, omdat dit constant verandert. Alles en iedereen staat tenslotte met elkaar in verbinding; zodra ik mijn bewustzijn verander, ontwikkelt het collectieve bewustzijn mee. Waarom zou je het dus proberen te bevatten?

Velen stellen dat ons collectieve bewustzijn onderontwikkeld is. Dat onze huidige waarden en normen weinig bijdragen aan ons welzijn. Dat is waarschijnlijk ook zo, al heeft het geen zin om iets of iemand hier verantwoordelijk voor te houden. Een persoon, collectief of organisatie beschuldigen verbetert niets. Sterker nog, waarschijnlijk maak je er de zaak alleen maar erger mee. Denk maar eens terug aan de keren dat je zelf van iets werd beticht. Ongeacht of het terecht was of niet, het maakte je geen vrijer, liefdevoller en betrokkener mens. Je werd er alleen maar bozer, geniepiger, angstiger en begrensder door.

Not me II -  Bianca van Baast
Willen we een andere maatschappij voortbrengen, dan zullen we anders moeten gaan reageren. Net zoals dat je een peuter niet veroordeelt als het valt, omdat je blijft geloven in zijn of haar potentie, mogen we erop vertrouwen dat een mens altijd voor vooruitgang kiest. Inclusief de grote organisaties, zoals overheden, het bankwezen en de media. Misschien brengen die momenteel weinig goeds voort, maar ze worden gerund door mensen en die kunnen veranderen zodra wij hen daar de ruimte, het vertrouwen en de inspiratie voor geven.

Het enige wat we hiervoor hoeven te doen is ieders potentie zien, vertrouwen en ontspannen. Dit klinkt te absurd voor woorden, maar in 1993 liet een groep van zo’n 4000 mensen in Washington DC zien wat Transcendente Meditatie (Lees: vertrouwen en overgave) voor effect heeft op de maatschappij. In een periode van acht weken brachten zij het geweld in de stad met 23% naar beneden, enkel en alleen door te mediteren. Op het moment dat men stopte met mediteren rees het geweld weer terug naar het niveau van voorheen.
The Listener by James C. ChristensenHoe komt dit? 
De mens zendt energie uit met zijn gedachten en nog meer met zijn gevoelens. Anderen nemen dit waar en reageren hier (onbewust) op; zoals je kinderen, die onrustiger zijn dan normaal wanneer jij zelf gestrest bent. Terwijl alles vloeiender verloopt als jij je ‘in de zevende hemel’ bevindt.

Men zegt weleens dat we meer educatie nodig hebben om vrede in de wereld te kunnen brengen, maar het enige wat we hoeven te leren is hoe we meer vrede in onszelf kunnen ervaren. Vandaar mijn kerstboodschap van afgelopen jaar: “May you find peace inside yourself and inspire others to find her too.” Want vind je innerlijke vrede, dankzij meditatie of een andere activiteit, dan kan de rest van de wereld gewoonweg niet achterblijven...
Kerstwens 2015 - Afbeelding 'one - Bianca van Baast'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten