5.10.15

Doorgeefsysteem laat schilderij 8 jaar door Nederland reizen

Begin oktober 2007 gaf ik, Bianca van Baast, mijn schilderij ‘Een glimp van je ziel’ aan een kennis met de opdracht om het na twee weken weer door te geven aan een volgend persoon. Sindsdien reist het schilderij door Nederland en logeert het elke twee à drie weken bij een ander gastgezin, instelling of bedrijf.

In de 8 jaar dat het schilderij nu rond gaat deed het ruim 155 adressen aan. In de meeste gevallen vond Een glimp van je ziel een onderkomen bij de mensen thuis. Maar ook zorginstellingen, zoals de Ubb in Nijmegen, de Zeeuwse Gronden in Axel, Wooncentrum De Noordhoek in Zutphen en de dag,- en nachtopvang van het Leger des Heils in Terneuzen boden onderdak.

Een glimp van je ziel in Axel

Een glimp van je ziel reist met twee doelen.
Ten eerste wil het iedereen, ongeacht achtergrond of afkomst, kunst in zijn directe omgeving laten ervaren.
Het schoolvak CKV stimuleert jongeren om meer in contact te komen met kunst en cultuur, maar via Een glimp van je ziel krijgen ook volwassenen de kans om met kunst in aanraking te komen. Opvallend veel deelnemers aan het project hebben dan ook een voorliefde voor kunst. Naast vele amateurkunstenaars vond het schilderij tevens zijn weg naar diverse studio’s van professionele kunstenaars, designers en muzikanten.

Ten tweede vraagt Een glimp van je ziel deelnemers en toeschouwers bewust te worden van wat hen bezielt. Via een begeleidende brief worden deelnemers uitgedaagd om stil te staan bij wat hen zingeving en vreugde schenkt. Sommige deelnemers nemen dan ook uitgebreid de tijd om bij het schilderij te mediteren of om er met anderen over te discussiëren. Voor velen is het zien van Een glimp van je ziel een moment van rust en bezinning in hun dag, terwijl andere deelnemers eerlijk toegeven dat ze het te druk hebben om erbij stil te staan.

Een glimp van je ziel vindt regelmatig onderdak bij mensen en organisaties die zelf ook met zingeving bezig zijn, zoals diverse healing praktijken, de Godinnentempel in Hillegom, Juniper en de schildpad te Vorden (waar het verbleef in een yurt) en bij een pastor in Veghel.
Een glimp van je ziel in de Yurt te Vorden
Degene die het schilderij onderdak verleent bepaald wie het schilderij na hem of haar ontvangt. Ik als maker heb daar geen invloed op. Het doorgeven van het schilderij vormde in acht jaar maar een enkele keer een probleem. In die gevallen werd Een glimp van je ziel opgehaald door iemand die van te voren had aangegeven mee te willen doen met het project, of het schilderij werd teruggestuurd naar mij. Dit laatste is in acht jaar tijd driemaal voorgekomen.

De oudste deelnemer, voor zover mij bekend, is een mevrouw die op haar 86ste verjaardag, naast cadeautjes, Een glimp van je ziel voor twee weken te logeren kreeg. Ze kreeg het van haar dochter en gaf het door aan haar kleinkind.

Het meest opvallende verhaal omtrent Een glimp van je ziel is waarschijnlijk die van meneer Bouten, die op de laatste mooie zondag van 2008 in de tuin wat tijdschriften zat door te bladeren toen zijn oog viel op een artikel over Een glimp van je ziel. Het liet een enorme indruk bij hem achter. Niets vermoedend bezocht hij enkele uren later zijn schoonouders en wat bleek?! Het schilderij hing bij hen aan de muur! Meneer Bouten gaf zijn familie meteen te kennen dat hij en zijn vrouw het volgende verblijfadres wilden zijn.

Een glimp van je ziel in Panningen


Het is de bedoeling dat Een glimp van je ziel in Nederland blijft. Maar het schilderij ging in printvorm (op doek en als briefkaart) meerdere malen de grens over naar Duitsland, Spanje en Brazilië
De afgelopen 4,5 maand pendelde Een glimp van je ziel op en neer tussen diverse kleine plaatsjes in Drenthe. Momenteel verblijft het schilderij in Roden. 

Een glimp van je ziel vond al eerder onderdak in Aardenburg, Aarle-Rixtel, Alblasserdam, Alteveer, Amsterdam, Arnhem, Axel, Beringe, Berkel Enschot, Bath, Best, Beuningen, Bladel, Breda, Brummen, Bunne, Capelle aan den IJssel, De Steeg, Deventer, Doetinchem, Eerbeek, Eindhoven, Elst, Etten, Ewijk, Gerwen, Gorssel, Groningen, Haarlem, Haren, Heerlen, Heeze, Helmond, Hengelo, Hillegom, Hulst, Kloosterzande, Maarheeze, Margraten, Nijmegen, Norg, Oirschot, Oisterwijk, Olst, Oosterhout (N-Br), Panningen, Peize, Rilland, Roden, Rosmalen, Schijndel, Sevenum, s'-Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Sint Oedenrode, Terneuzen, Tilburg, Udenhout, Wanssum, Wichmond, Winssen, Valkenswaard, Veghel, Velden, Velserbroek, Venray, Vorden, Zutphen, Zwanenburg en Zwolle.

Een glimp van je zielEen glimp van je ziel toont twee mensfiguren waarvan alleen de gezichten en handen zichtbaar zijn. Ze kijken elkaar diep in de ogen (spiegel van de ziel). De surreële geel/groene huidskleur en paarse lippen zijn bedoeld om de toeschouwer uit te dagen verder te kijken dan het ‘plaatje’. Het schilderij is makkelijk te hanteren vanwege het formaat van 25 bij 25 centimeter. De kist die erbij hoort, is bedoeld om het schilderij te vervoeren, maar kan ook als schildersezel worden gebruikt om het schilderij op te zetten.
Tot 2012 ontdeed ik mijn mensfiguren van kleding, haar, make-up en sieraden, zodat de pure mens, de persoon achter het ‘sociale’ masker zichtbaar werd. Sinds 2013 zijn mijn figuren minder anoniem, maar nog altijd nodig ik toeschouwers uit om zo eerlijk mogelijk te zijn (naar zichzelf) en zo authentiek mogelijk te leven.

Meer informatie vindt u op www.glimpvanjeziel.nl en www.biancavanbaast.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten