18.12.20

Het voordeel van de maatregelen

Het begon een paar dagen na mijn geboorte; de ene na de andere uitdaging met mijn gezondheid. Een groot deel van mijn leven was ik vooral moe, lusteloos en amper in staat iets te ondernemen. In 2017 werden de fysieke pijnen ondraaglijk. Dagenlang lag ik op bed en soms kwam de pijn zo onverwacht dat ik me spontaan op de grond moest laten vallen omdat ik niet langer kon lopen of staan. Tijdens dit soort momenten ervoer ik sensaties in mijn hoofd die me ervan overtuigde dat ik stervende was. Het zou een eenzame dood worden, want er was niemand in de buurt, en de buitendeur en telefoon kon ik niet bereiken.

De fysieke uitdagingen waarmee ik te maken had, en waar artsen en diverse therapieën geen antwoord op konden geven, zorgde ervoor dat ik zelf op zoek ging naar gezondheid en de werking van het lichaam. 
Wat ik ontdekte is dat ziekte begint bij emotie.

Een emotie is een reactie op iets dat buiten je gevoelswereld plaatsvindt. 
Soms laten we een emotie in het lichaam toe, omdat ze aangenaam is. Of omdat ze ons niet echt raakt. De emotie komt binnen, we ervaren haar en laten haar weer los. De emotie verdwijnt uit het lichaam.
Onaangename emoties duwen we veelal weg. We willen die niet voelen. In zo’n situatie zetten we een emotie vast in het lichaam en blijft ze aanwezig. Het brein raakt ervan overtuigd dat het lichaam in gevaar is en zorgt dat het lichaam bijpassend reageert door onder andere stresshormonen aan te maken. Dit is het moment dat het lichaam ‘ziek’ wordt.

Zodra we de emotie loslaten, en het lichaam niet langer aan het overleven is, gaat het lichaam opschonen. Dan kunnen symptomen verschijnen, zoals niezen, snotteren, afwijkende temperaturen, pus en het aanmaken of afbreken van cellen. Een schoolvriendin van me werd bijvoorbeeld altijd grieperig en koortsig tijdens schoolvakanties, omdat ze dan de spanning van school losliet en het lichaam de tijd kreeg om schoon schip te maken. 

In vele gezondheidsleren wordt er echter pas van ziekte gesproken als er symptomen verschijnen. Het lichaam wordt op zo’n moment niet beschouwd als iets dat zichzelf onderhoudt, maar als vijand. We worden letterlijk aangemoedigd om ons tegen ons eigen lichaam te keren.
Natuurlijk zijn symptomen lastig en komen ze altijd op het verkeerde moment. Maar ze veroordelen, onderdrukken of bestrijden geeft in vele gevallen opnieuw stress. Daarnaast kan een diagnose allerlei emoties met zich meebrengen, waardoor er nieuwe aandoeningen worden gecreëerd of de oude in stand worden gehouden. 

Dit is ook de reden dat ouderen meer klachten hebben, en in corona-tijd meer risico lopen, dan jongeren. Kinderen geven tijd en ruimte aan hun emoties en zijn ze daarna kwijt, terwijl volwassenen allerlei oordelen hebben over (het uiten van) emoties, en dankzij pijnlijke levenservaringen niet elke emotie meer willen voelen.
Een gezonde maatschappij zit hem dan ook niet zo zeer in méér zorg en medicatie, maar in een andere manieren van denken over en omgaan met emoties. En in het kalmeren van het brein. 

Make me an instrument of thy peace - Bianca van Baast

De Amerikaanse bioloog Dr Bruce Lipton, gespecialiseerd in epigenetics, bevestigt dat gedachten en overtuigingen die bepaalde emoties veroorzaken een grote rol spelen in het activeren en deactiveren van genen. Emoties en gevoelens kunnen ziekte(symptomen) manifesteren. Maar ook genezen!

Dankzij covid en de genomen maatregelen zien vele van ons zich momenteel geconfronteerd met (vrije) tijd en gedachten die leiden tot emoties zoals boosheid, verdriet, machteloosheid, beperking, eenzaamheid en onzekerheid. Wat dat betreft is dit een geweldige periode om al die emoties, die nu duidelijker dan voorheen voelbaar zijn, eindelijk de aandacht en ruimte te geven waar ze naar verlangen, en het lichaam op deze manier te ontlasten.

----

PS: Dat virussen voorkomen in een ziek lichaam is duidelijk. Maar, als bacteriën en schimmels de opruimers zijn van de natuur, zou het dan kunnen dat virussen ziekte opruimen in plaats van veroorzaken? Specialisten, zoals viroloog Dr. Stefan Lanka, zijn al jaren op zoek naar bewijs dat virussen schade aanrichten, maar kunnen dit nog steeds niet bevestigen. Zou het dus kunnen dat corona geen schade aanricht, maar de gedachten, overtuigingen en emoties die we momenteel verspreiden wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten