21.2.22

Op weg naar vrijheid en autonomie

Is het je weleens opgevallen dat je je eigen gedachten kunt observeren?
Daaruit kun je concluderen dat je niet je gedachten bent.
Anders zou je er niet als een toehoorder naar kunnen luisteren.

Hetzelfde geldt voor je lichaam en alle sensaties die je ervaart. Die kun je ook waarnemen alsof je een toeschouwer bent.
Wat dat betreft ben je niet je lichaam, emoties en gevoelens, maar diegene die waarneemt.
Maar weinig mensen hebben dit in de gaten.

Zolang je je identificeert met je gedachten, gevoelens en emoties - en dus denkt dat je dit bent in plaats van het bewustzijn dat je werkelijk bent - voel je je afhankelijk van de buitenwereld.
Een nadelige bijkomstigheid is dat je - door je afhankelijkheid - makkelijk te manipuleren bent. Omdat je gelooft dat je niet kunt leven zonder datgene of diegene buiten jou. Of omdat het leven zonder dit ding, deze omstandigheid of die persoon ondraaglijk zou zijn.

Bewust of onbewust maken anderen van deze afhankelijkheid dankbaar gebruik.
Denk bijvoorbeeld aan verkopers die waarschuwen dat de korting maar tijdelijk is, of dat het product binnenkort weleens uitverkocht kan zijn. Ze spelen in op je angst om iets mis te lopen, zodat dit de kans vergroot dat je tot kopen over gaat.
Door in te spelen op je angst-, schuld- of schaamtegevoelens kunnen ze bepaald gedrag uitlokken.

Door in te spelen op je gevoel van angst kunnen ze je (zelfs al kennen ze je niet) vertellen wat goed voor jou is, zoals bijvoorbeeld een medicijn innemen dat je helemaal niet nodig hebt.
Door in te spelen op je gevoel van schuld kunnen ze je inperken met betrekking tot wie je ontmoet, waar je naartoe gaat en waar je over spreekt.
Door in te spelen op je gevoel van schaamte kunnen ze voorkomen dat je afwijkt van de norm, zodat je nooit je eigen weg, passie en bezieling zult ervaren.
Door in te spelen op je gevoel van onwetendheid kunnen ze je informatie geven die zij willen dat je tot je neemt in plaats van dat je voor je zelf denkt of naar je intuïtie luistert.

Vooralsnog is het onmogelijk om je niet te identificeren met fysieke sensaties en je gedachten. Maar je kunt jezelf wel aanleren om steeds vaker naar de wereld te kijken vanuit de waarnemer; het bewustzijn dat je bent. Dan ga je de manipulatie steeds vaker en beter doorzien, ga je er steeds minder in mee en ervaar je steeds meer vrijheid en autonomie. Is dat niet wat we allemaal willen?
photographer unknown

Geen opmerkingen:

Een reactie posten