13.11.20

Het is niet slecht bedoeld...

Gedurende mijn opleiding tot tekendocente kreeg ik les in kunstgeschiedenis. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de Italiaanse familie De’ Medici. Deze familie stond in de 15de eeuw aan de basis van wat we nu kennen als het internationale bankwezen.
Door het geld dat zij beheerden waren ze generaties lang geldschieters voor ondernemingen, uitvinders, oorlogvoerders, goede doelen en de katholieke kerk. 

In de kunstgeschiedenis stonden de De’ Medici bekend als supporters van architectuur, kunst en cultuur. Vele indrukwekkende gebouwen en prachtige kunstwerken die we heden ten dage nog bewonderen zijn medemogelijk gemaakt door deze familie.
Dat ze regelmatig het mikpunt waren van bedreiging, manipulatie en doodslag, en daar zelf ook niet vies van waren, werd in de kunstgeschiedenisboeken maar even buiten beschouwing gelaten. 

De De’ Medici was niet de enige familie met een talent voor financiële zaken. In de eeuwen erna wisten diverse families en individuen grote rijkdom en macht te verwezenlijken. Sommige van hen hebben nu nog steeds grote invloed op ondernemingen, zoals de Wereldbank en de Nederlandse bank. 
by Banchieri


Niets lijkt aantrekkelijker dan het hebben van veel geld en een groot netwerk. Ineens is iedereen je vriend. Goede doelen willen met je in zee en ondernemingen en overheden kloppen bij je aan voor een lening. 
Natuurlijk verstrek je die. Mits men voldoet aan jouw voorwaarden. 

Hoe integer blijft een organisatie of overheid als men met de rug tegen de muur staat en geld nodig heeft? Hoe sterk houdt men vast aan eigen principes als financiële hulp alleen wordt versterkt op voorwaarden die tegen deze principes ingaan? Hoe manipuleerbaar zijn individuen achter grote instellingen, zoals gezondheidsorganisaties, (social) media, religies en overheden? En hoe aantrekkelijk is het om anderen tekort te doen of zelfs in gevaar te brengen zolang jouw hachje maar gered wordt? 

Geld en macht zijn op zichzelf niet slecht, mits het ten bate van de gemeenschap wordt ingezet. Maar als jij en/of je familie al decennialang wordt bedonderd, geïntimideerd en geëlimineerd vanwege je geld en macht - en niemand te vertrouwen lijkt - is het dan onbegrijpelijk dat men handelt vanuit zelfzucht en zelfbehoud? Dat men de voorkeur geeft aan een mensheid die ziek, zwak, ongeorganiseerd en (financieel) machteloos is, zodat hun eigen heerschappij, financiële middelen en zekerheden toenemen? 

Het is niet onze taak om te veroordelen of hier tegenin te gaan. Zouden we dat wel doen, dan zouden we vervallen in hetzelfde gedrag als dat van hen. Ieder mens doet zijn best en allemaal nemen we weleens egoïstische beslissingen vanuit zelfbescherming. 

Detail: de schepping van Adam 
- Michelangelo
In plaats van onze energie te richten op het neerhalen van het ongewenste, kunnen we diezelfde energie beter inzetten voor het helen en versterken van onszelf. Zodat er een gemeenschap ontstaat die gezond, krachtig en welvarend is. Een samenleving vol compassie, liefde en verbinding. Die zo aantrekkelijk is dat iedereen, zelfs zij, hier deel van uit willen maken. Dit keer niet onder hun of onze voorwaarden, maar omdat zij en wij eindelijk durven te geloven in de kracht van (onvoorwaardelijke) liefde.Geen opmerkingen:

Een reactie posten