2.7.15

Een blog over geluk

“Beste Bianca, je schrijft in je begeleidende tekst over geluk nastreven. Maar hoe weet je wat geluk is?” schrijft een deelnemer aan het Glimp van je ziel project. Als voorbeeld neemt hij een actueel nieuwsbericht; Een volk verwachtte geluk, na aanleiding van een besluit van hun overheid, maar momenteel lijkt het vooral problemen op te leveren.“Wij denken daar nog even over na, op ons bankje met jouw kunstwerk,” eindigt de schrijver.
Een glimp van je ziel op een bankje in Norg

Met het rondreizende schilderij Een glimp van je ziel wil ik mensen laten nadenken over wat hen bezield. Wanneer ben je in je kracht? Wat maakt je gelukkig? Hoe raak jij geïnspireerd? Wanneer voel je passie? Aangename gevoelens vertellen ons wie we werkelijk zijn en wat ons gelukkig maakt. En door gelukkig te zijn inspireren we anderen ook om voor geluk te kiezen.

Als je het zo bekijkt is het dus helemaal niet mogelijk om ‘na te denken’ over geluk. Geluk is een ervaring, iets wat je alleen maar kunt voelen. Je vindt het niet buiten je, maar binnenin je. Het is iets individueels. Een besluit van een ander, zoals de overheid zal dus niet per se gelukkiger maken.

In these arms I & II - Bianca van Baast


Alles wat we nastreven en teweegbrengen in het leven, doen we omdat we denken er gelukkiger van te worden. Maar veel van onze acties ondernemen we uit gewoonte of omdat het zo van ons verwacht wordt. De meeste mensen handelen op de automatische piloot, zonder de tijd te nemen om bewust te voelen “maakt dit mij werkelijk gelukkiger?” Velen zullen op die vraag trouwens antwoorden: “Nu niet, maar zodra ik dat heb of ben, dan ben ik gelukkig”. Ondertussen accepteren ze stress en andere onaangename ervaringen, terwijl ze op weg naar hun doelen ook vaker gelukkig zouden kunnen zijn. Gewoon door er bewust voor te kiezen.

Geluk is altijd aanwezig, ook al ervaren we het niet constant. Die keren dat we het wel voelen zijn glimpen van onze ziel; dit is wie we werkelijk zijn! Het gevoel dat alles goed is, dat jouw NU is zoals het hoort te zijn. Je voelt je compleet, voldaan, in flow en verbonden met alles om je heen. 
Zo zul je je niet 24 uur per dag en 7 dagen in de week voelen, maar hoe je omgaat met minder fijne momenten bepaald hoe snel en makkelijk je je weer beter voelt. 
Voor geluk kun je dus kiezen.
Sonnenstrahlenharfe - Jan-Peter Semmel



Nu klinkt het misschien alsof je geluk op elk moment kunt afdwingen en dat als je het eenmaal hebt gevonden, je het kunt vasthouden. Maar het tegengestelde is juist waar. Hoe harder je je best doet om het te bereiken, hoe moeilijker het is om geluk te ervaren. Geluk gaat vooral over loslaten.

Geluk bereik je dus als: 
- je uit je hoofd gaat en voelt wat er in je leeft: Zodra onaangename gevoelens worden toegelaten lossen ze op en zorgt opluchting voor een beter stemming.
- je erkend en accepteert wat er nu is: Wie los laat hoe een situatie moet zijn, kan ontspannen en genieten van wat er is.
- je ervaart dat gelukkig zijn altijd mogelijk is: Je hoeft niet te wachten tot een geschikt moment of het bereiken van een doel.
- je iets doet wat je blij maakt, je energie en vervulling geeft: 
Dit klinkt misschien egoïstisch, maar een gelukkige jij zorgt ook voor een gelukkige omgeving. En je kunt niet voor een ander zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt.
- je kiest voor verbinding met alles om je heen in plaats van voorwaarden en grenzen stellen.
- je kiest voor liefdevolle, positieve gedachten en handelingen in plaats van boze, verdrietige of angstige.
- je inziet dat alles constant verandert en dat je zelf de keuze en potentie hebt om de richting te bepalen die je in gaat.

(Toeval of niet?: Tijdens het schrijven van deze blog speelde het kerkcarillon  het nummer "Het zijn de kleine dingen die het doen")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten