30.3.15

Leestip: Tegengif door Oliver Burkeman

Tegengif (geluk voor mensen 
die een hekel hebben
aan positief denken)
- Oliver Burkeman
Als ik je verbied om aan een roze olifant te denken, waar denk je dan aan? Waarschijnlijk aan die roze olifant. Dus wat gebeurt er als je jezelf opdracht geeft om alleen maar positieve gedachten te hebben? Dan ga je vechten tegen negatieve gedachten en voel je je rot omdat het zo moeilijk is om positief te blijven. Auteur Oliver Brukeman zet in zijn boek Tegengif dan ook kanttekeningen bij positief denken. 

Tegengif is, in mijn beleving, vooral een boek dat korte metten maakt met het idee ‘in de toekomst zal het beter zijn’ en helpt je te leven in het hier en nu.


Onderzoeken tonen aan dat rijkdom niet leidt tot een gelukkig leven, en het hebben van een gezin en een goede baan blijken even veel stress als vreugde met zich mee te brengen. Talloos zijn de boeken die ons beloven dat we het geluk in het leven kunnen vinden door positief te denken. Echter, daarvan worden we niet gelukkiger. We kunnen het zelfs niet eens worden over wat ‘geluk’ eigenlijk betekent. Jagen we iets na dat niet bestaat? Of pakken we het helemaal verkeerd aan?

Oliver Burkeman betoogt in Tegengif dat we in een valkuil zitten. Doordat we krampachtig proberen gelukkig te worden, bereiken we juist het tegenovergestelde. Burkeman laat zien dat er een alternatief pad naar geluk en succes is. Daarbij is het belangrijk mislukkingen, pessimisme, onzekerheid en twijfel niet angstvallig uit ons leven te bannen maar juist toe te laten – alles wat we in ons leven krampachtig proberen te vermijden.

BoekenBoeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten