7.2.15

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Mijn gesprekspartner heeft net haar zorgen en angsten geuit en stelt nu voor om een spirituele inzichtkaart te trekken. Ze hoopt dat die haar steun biedt in deze moeilijke tijd. Ze trekt de kaart, lees hem, kijkt mij triest aan en gooit hem daarna hulpeloos op tafel. “Dit is al de tweede keer deze week dat ik deze kaart trek. Maar ik snap niet wat er bedoeld wordt”, zegt ze teleurgesteld. Ik lees de kaart: “Alles is een illusie”. Ik mompel wat over energie, maar verwacht niet dat ze het begrijpt. Haar verhaal lijkt zo werkelijk.

Tijdens de tekenlessen op school werd mij geleerd dat zwart en wit kleuren zijn zoals blauw, rood en geel, maar in de natuurkundelessen werd dit weerlegd. Daar toonde de docent met een prisma dat wit (licht) bestaat uit alle kleuren van de regenboog. 
De gesso die ik soms gebruik op mijn schildersdoeken, is zwart omdat het juist alle kleuren absorbeert. En mijn rode verf bevat eigenlijk alle kleuren van de regenboog behalve rood, omdat het alle kleuren absorbeert behalve de terugkaatsende lichtdeeltjes die, via onze ogen, door onze hersenen worden omgezet tot de kleur rood.
Pink Floyd 'Dark side of the moon' album hoes - by Hipgnosis and George Hardie

En wat dacht je van geluid? Eigenlijk bestaat er geen geluid, alleen maar trilling die door onze trommelvliezen worden opgevangen en door onze hersenen worden omgezet tot klanken. 

Met materie werkt het ook zo. Op school leerde ik dat alles uit moleculen bestaat en dat die moleculen weer bestonden uit atomen. Materie die we steeds verder ontleden blijkt uiteindelijk pure energie te zijn. Jijzelf, de stoel waar je nu op zit, je laptop of tablet, alles wat je waarneemt is niet echt. Het is alleen energie die door onze zintuigen wordt waargenomen en door onze hersenen wordt omgezet tot iets dat we kunnen zien, voelen, horen, proeven en/of ruiken. Vergelijk het met een impressionistisch schilderij. Van dichtbij lijken de schilderstoetsen alleen maar stippen en strepen te zijn, terwijl ze op een afstand een compleet beeld vormen. Wat wij waarnemen is dus maar een impressie van de werkelijkheid.
De Zaaier (incl. detail) - Vincent van GoghDe volledige werkelijkheid zullen we nooit kunnen waarnemen aangezien we ons maar kunnen focussen op minimaal 5% van onze omgeving. Als je over straat loopt is het onmogelijk om je bewust te zijn van elke steen, geluid, blad of voorbijganger. Je neemt alleen waar wat jou bezighoudt.

Ooit las ik een verhaal over een indiaan die een drukke stad bezocht en verbaasd keek naar iedereen die voorbij liep aan een prachtig zingende vogel. Tot hij zich realiseerde dat de voorbijgangers andere interesses hadden. Als experiment gooide hij een muntstuk op de grond. Iedereen stopten en keek om naar waar het geluid vandaan kwam…
Ziende blind (detail) - Bianca van Baast

Je wereld wordt dus bepaald door hetgeen waar je je mee bezighoudt. Als je negatief ingesteld bent, gaan je hersenen automatisch op zoek naar nog meer teleurstellende en negatieve gebeurtenissen. Verander je je focus, dan verander je je wereld.Soms is het moeilijk om je focus te verleggen, omdat het een manier van waarnemen vereist waarop je nog nooit eerder hebt waargenomen.

Het schijnt dat in 1492 een sjamaan rimpelingen in het zeewater zag. Dit duidde op iets groots dat zich door het water voortbewoog. Toch konden hij en de overige indianen niet zien wat het was. Totdat zij sloepen, die leken op hun kano’s, naar de kust zagen roeien. Toen pas ontdekten zij de grote Europese zeeschepen waarmee Columbus op dat moment Amerika ontdekte.

Wil je uitvinden wat je over het hoofd ziet, dan kun je dit vragen aan je onderbewuste, die zich op de overige 95% focust die jij niet waarneemt. Vraag het wat je moet weten en laat los wat het antwoord moeten zijn en wanneer je het antwoord krijgt. Via ingevingen, intuïtie en onverwachte veranderingen in je leven krijg je antwoord. 
Het probleem waar jij nu mee te maken hebt kan dan zo maar de oplossing zijn voor een eerdere 'uitdaging'. 

De wereld is een illusie, maak die illusie dus zo mooi als jij wilt.

2 opmerkingen:

  1. Ik zie nooit precies wat jij ziet en ik voel nooit precies wat jij voelt ;-) Wat voor de een lelijk is , is voor de ander mooi. Wat voor de een een trauma blijkt, is voor de ander slechts een incident. De wereld is een illusie en ons leven een verhaal. Een aaneenschakeling van (schijnbare) gebeurtenissen. Wat je be-leeft gebeurt in je hoofd door middel van je gedachten. Je hart geeft de belevenissen 'kleur' met gevoelens/emoties. Met welke gedachten vul jij jouw levensverhaal ? Wat je in je belevenissen gelooft, is voor jou 'waar' , totdat je er zelf niet meer in gelooft. En dat geloof ik ... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zeer interessant artikel. dank u.

    BeantwoordenVerwijderen