31.12.16

Doelen bereiken? Laat je leiden door je gevoel!

“Wacht daar nog maar even mee tot het voorjaar”, reageert ze als ik voorstel om een groepsfoto te maken. “Eerst moeten er nog wat kilo’s af.” Ze kijkt me aan met een blik vol frustratie terwijl ze haar handen langs haar lichaam beweegt alsof ze mij het probleem ‘presenteert’. De extra kilo’s die ze nodig had tijdens haar zwangerschap mogen er nu wel weer af. 
Haar doel lijkt een flinke beproeving, maar beiden weten we dat ze geniet van de uitdaging, en dat de stappen die ze gaat zetten om haar doel te verwezenlijken, haar meer en meer (zelf)vertrouwen gaan opleveren.

Doelen stellen en behalen is wat dat betreft vooral een gevoelskwestie. Je kiest een doel omdat je verwacht dat het je een goed gevoel gaat opleveren. Daarna zet je stappen die je brengen van wens, naar hoop, naar vertrouwen, en uiteindelijk zelfs naar loslaten, omdat je ‘weet’ dat je je doel hoe dan ook gaat bereiken. En zelfs die stappen, 
richting vertrouwen en weten, zijn een kwestie van je gevoel volgen.

- Misschien heb je een wens, droom, of verlangen maar veroordeel je die, omdat jij of anderen hem als onmogelijk of ongepast zien. Dit is slechts een overtuiging. Het ongemakkelijke gevoel dat je erbij hebt is zelfs een aanwijzing van je ziel die laat weten dat je je wens mag accepteren en omarmen. Pas als je dat doet - zonder de druk dat het meteen werkelijkheid moet worden- ontstaat er een opening om je droom te verwezenlijken.

- Alles is energie. Zodra jij wenst, wordt dit energetisch door het hele universum waargenomen en komt zij je tegemoet. Het is aan jou in welke mate je hier op vertrouwt. Voor je ziel maakt het niets uit of je dromen waarheid worden of niet. Die wil alleen maar ervaren, ongeacht of dit verdriet is of vreugde. Het is aan jou om te kiezen wat je wilt beleven.

One - Bianca van Baast
- Wil je iets unieks scheppen, maar is een ander je voor? Dan is dit NIET een teken dat jij beter kunt stoppen, maar een bewijs van het universum dat jouw droom meer en meer realiteit wordt. Daarnaast is dit een aanmoediging om jouw creatie zo authentiek mogelijk te maken; Er zijn heel wat zonnebloemen geschilderd, maar gelukkig hield dit Vincent van Gogh niet tegen om de zijne te schilderen.

- Vind bewijzen dat je doel wel degelijk mogelijk is. Als het anderen is gelukt, of als het jou in het verleden is gelukt om je doel te bereiken, dan is het ook nu nog mogelijk.

- Gebruik affirmaties en/of positieve gedachten om je vertrouwen te vergroten (dat kan alleen als ze voor jou een kern van waarheid bevatten). 

- Voel je je (nog) niet gemotiveerd, dan ben je waarschijnlijk het verkeerde doel aan het nastreven. Misschien is het niet jou doel, maar die van een ouder, partner, maatschappij of overheid. Zoek een ander doel dat je wel motiveert.

- Beschrijf waarom je je doel wilt bereiken. En noteer zoveel mogelijk ‘waaroms’ die je een gevoel van opluchting en expansie geven.

- Bepaal wat je doel precies inhoudt. Schrijf haar op of teken haar uit. Gedachten zijn vluchtig, pas als je het verwoord en visualiseert krijgt het diepgang en begint alles te stromen. Misschien is het je doel om te sparen voor een reis naar Madrid, stel je dan eens voor hoe het voelt als je Bernabéu, het stadion van Real Madrid inloopt, of als je oog in oog komt te staan met het geweldige werk van Diego Velázquez in het Prado. Je doel lijkt ineens stukken dichtbij.

Artist unknown - Kunstenaar onbekend
- Blijf daarna regelmatig bezig met je doel, liefst meerdere malen per dag. Als het je blij en enthousiast maakt ga dan door tot in detail. Demotiveren details je, hou het dan oppervlakkig. De methode die voor jou werkt kan van moment tot moment verschillen. Nogmaals, volg je gevoel hierin.

- Richt je op één doel, hooguit twee doelen, tegelijk. Bij drie doelen raak je vaak al overweldigt. Enkele maanden geleden kocht ik vijf nieuwe schilderdoeken. Ik gaf ze alle vijf een grondlaag, zette er een ondertekening op en wilde daarna aan alle vijf de doeken tegelijk beginnen. Dit leidde tot zoveel onrust dat mijn concentratie ver te zoeken was. Dus koos ik één doek uit om aan te werken en een tweede voor het geval het eerste doek droogtijd nodig had. Dit maakte het creëren een stuk overzichtelijker. Voel dus wat je aankunt en waar je blij van wordt (en blijft). 

- Word je bewust van wat je tegenhoudt. Nog niet zo lang geleden sprak ik een vrouw die dankzij haar nieuwe relatie het contact met haar kinderen was kwijt geraakt. Het was haar wens om zich weer met hen te herenigen, maar tijdens ons gesprek bleek al snel dat angst haar tegenhield om daar 100% voor te kiezen. Ze wilde heus wel contact met haar dochter en zoon, maar niet op de manier zoals voorheen, waarin de dochter te afhankelijk van haar was en zoonlief haar van alles verweet. Pas toen ze duidelijk kreeg wat voor band ze wel wilde en erop vertrouwde dat dit mogelijk was kon zij zich openstellen voor een eventuele ontmoeting.

- Wie moet jij zijn om je doel te bereiken? Zodra je een beeld hebt van je doel en ziet wie je bent als je dit hebt bereikt ga je ontdekken wat je nog moet leren voordat je dit doel kunt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een liefdesrelatie maar heb je moeite met liefde toelaten? Leer dan eerst eens te ontvangen. 

- Wat kun je doen om je (zelf)vertrouwen te vergroten? Heb je meer kennis of vaardigheden nodig? Moet je iets vaker doen om het onder de knie te krijgen? Is het verstandig om een coach in te schakelen of past zelfstudie beter bij je? Omring jezelf daarnaast met mensen die je steunen en mijd mensen die je onderuithalen of demotiveren.

- Zet stappen in de gewenste richting ook al ken je nog niet de volledige route. In het boek ‘Ondernemen is een ABC'tje’ van Michiel Mulleran beschrijft hij hoe je punt C vaak pas ziet, nadat je de stap van punt A naar punt B hebt gemaakt. Met andere woorden, het pad zal zich al doende aan je openbaren.



- Handel op een manier die bij jouw past en die goed voelt. Stel tijdsdoelen op als dat jou op een prettige manier uitdaagt. Maar vermijd tijdsdoelen als het je verkrampt in je acties. 

- Zet kleine stappen in plaats van grote. Volg je nieuwsgierigheid, enthousiasme en leergierigheid. Vooral als je buiten je comfortzone treedt. Met nieuwsgierigheid, enthousiasme en leergierigheid als motivators voelt elke stap minder groot en eng aan. 
Voel je drang om iets te ondernemen, maar zie je er tegenop? Doe het dan toch en voel de opluchting en vreugde als je het eenmaal hebt gedaan! 

- Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg en neem op tijd rust, zodat je je energiek en krachtig voelt om vol vertrouwen de nodige stappen te zetten. 

- Zorg voor een goed humeur. Als je vrolijk bent lijkt elke uitdaging zo klein als een mug, terwijl diezelfde uitdaging een olifant lijkt als je je moe, verdrietig of angstig voelt. Lukt het niet om vandaag een goed humeur te hebben. Geen probleem, morgen krijg je een nieuwe kans.

photographer unknown - fotograaf onbekend

- Relax. Gun jezelf tijd. In dit snelle internettijdperk willen we alles NU verwezenlijken, maar soms resoneer je gewoon nog niet met het doel dat je wilt bereiken. Dan zit er nog te veel angst of onzekerheid op het onderwerp en heb je meer tijd nodig om hier wat aan te doen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van jezelf: hoe snel kun jij van wens naar weten komen?
Het kan heel snel gaan. Zo beluisterde ik ’s middags eens een interview over een film die mijn interesse opwekte. Ik wilde hem heel graag zien, vertrouwde er op dat dit ooit zou gebeuren en liet het los. Een uur later ontdekte ik dat die film nog diezelfde avond op tv zou komen.

- Neem je doel niet te serieus. Je wilt je doel behalen omdat je verwacht dat het je een beter gevoel gaat opleveren, maar als je telkens kiest voor wat je opluchting of zelfs vreugde geeft voel je je sowieso al beter.

- Laat los hoe je je doelen precies gaat waarmaken. Er zijn duizenden manieren om je doel te bereiken, pin je dus niet vast op die ene manier. Laat ook los hoe de uitkomst er precies uit ziet. Het eindresultaat zou wel eens vele malen beter kunnen zijn dan jij kunt bedenken….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten