28.9.16

Persbericht: wat bezielt de Nederlander?!

3 oktober aanstaande is het alweer 9 jaar geleden dat het schilderij ‘Een glimp van je ziel’ aan een reis door Nederland begon. Het project is een initiatief van de Brabantse kunstenares Bianca van Baast. Via een doorgeefsysteem wisselt het schilderij elke twee à drie weken van logeeradres en worden deelnemers en toeschouwers uitgenodigd om stil te staan bij wat hen werkelijk bezielt.

Op het moment dat Van Baast het project begon, zag ze in haar omgeving maar weinig mensen werkelijk gelukkig. Al jaren viel het haar op dat veel mensen zekerheid verkozen boven vreugde, terwijl die ‘zekerheid’ bij velen een aanslag op hun energie en gezondheid deed. Om daar verandering in te brengen, of om in ieder geval meer bewustwording te creëren, zond ze haar schilderij Een glimp van je ziel in een houten kistje, en met begeleidende brief, Nederland in.
Een glimp van je ziel wordt overgedragen: Van Zwolle naar AxelZo’n twee jaar na de start van het project kreeg de kunstenares zelf met enkele uitdagingen te maken, zoals een burn out bovenop een depressie waar ze al langer last van had. Hierdoor begon ze te twijfelen of ze eigenlijk zelf wel wist wat het betekende om je bezieling te volgen. 

Het samenvallen van tegenslagen leidde tot een zoektocht naar wat het werkelijk betekent om je ziel te volgen. 
Van Baast begon te (h)erkennen dat elke mens wordt leidt. Dit gebeurt onder andere via onze gevoelens en emoties. Maar het volgen van je bezieling houdt meer in dan alleen maar je passie of je hart volgen, zoals zo vaak wordt beweerd. Meer hierover deelt ze in haar blog Een glimp van je ziel. 

Verblijf 
Een glimp van je ziel verblijft momenteel in Breda en heeft ondertussen ruim 175 adressen aangedaan. Hoofdzakelijk logeert het bij mensen thuis, maar het schilderij krijgt ook regelmatig onderdak bij bedrijven, scholen en (zorg)instellingen, zoals - hoe ironisch - bij de dag,- en nachtopvang van het Leger des Heils in Terneuzen.

Reacties 
De reacties zijn zeer uitlopend. Diverse mensen geven aan dat ze bij het schilderij mediteren. Een moeder schreef dat Een glimp van je ziel haar inspireerde tot een keukentafelgesprek met haar gezin. En al meerdere malen heeft het schilderij troost mogen bieden aan mensen die net een dierbare hebben verloren. 

Een heel enkele keer voelt de aanwezigheid van het schilderij ongemakkelijk en wordt het snel weer doorgegeven, maar vaker krijgt Van Baast de vraag of men het schilderij nog wat langer mag houden, omdat men het wil bespreken tijdens een etentje of feestje.

De kunstenares zelf heeft trouwens geen zeggenschap over de route die het schilderij volgt, aangezien degene die het schilderij onderdak verleent bepaalt wie de volgende is die verblijd mag worden met een bezoekje van Een glimp van je ziel.
Een glimp van je ziel vindt onderdak bij een jong gezinMeer informatie, inclusief reacties en foto’s van deelnemers, is te vinden op www.eenglimpvanjeziel.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten