22.10.15

Ooo, dat gevoel!

“What a feeling,” zingt Irene Cara. “Being’s believing.”  “Hè?! Wat zingt ze daar?” Ik heb het theme song van de jaren tachtig film ‘Flashdance’ in mijn hoofd. Ik ken het nummer en de film al zo’n 30 jaar, maar dit is de eerste keer dat ik werkelijk hoor wat ze zingt. Being’s believing: Zijn is geloven. Met andere woorden: wat je voelt, zo sterk alsof het zeker is, wordt je werkelijkheid.

Eigenlijk zingt ze over wat we nu ‘de wet van aantrekking’ noemen. Die zegt dat je gevoel, en de energie die je daarmee uitzendt, je leven bepaalt. We kunnen nog zo hard werken en plannen maken, maar als je gevoel niet overeenkomt zal het moeilijk zijn om je doelen te realiseren.Alles is energie, inclusief je gedachtes en gevoelens. En je omgeving reageert daar op. Wetenschap (o.a. het Institute of HeartMath) bevestigt dat wat je met je hart uitzendt vele malen sterker is dan wat je met je brein uitzendt. Wie dus het gevoel heeft dat alles en iedereen meewerkt aan het verwezenlijken van zijn of haar dromen zal daar in bevestigd worden, terwijl iemand die voelt dat de wereld een vijandige plek is dat ook bevestigd krijgt.

Eigenlijk weten we het allemaal; als we de dag met een goed gevoel beginnen, verloopt de rest van de dag ook een stuk soepeler. Terwijl als we ‘met het verkeerde been uit bed stappen’ en we niets doen aan dit pechgevoel, de tegenslagen zich blijven opstapelen. 

Vooral in die laatste situatie komt ons brein dan goed van pas. Want als een onaangenaam gevoel ongewenste omstandigheden in ons leven brengt, kunnen we met ons denken andere keuzes maken, zodat ons gevoel verbetert en we een andere omstandigheden vormen.

by HeartMath 


Zelfs als het je niet lukt om een positieve gedachte te vinden, dan nog kun je je aandacht focussen op hoe het zou zijn om te ervaren wat je wenst. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag “Hoe voelt het om … te ervaren?” (vul zelf in: vreugde, liefde, vrede, dankbaarheid, (zelf)vertouwen, kracht, overvloed, vrijheid, enthousiasme, gezondheid, hoop of tevredenheid.) En ervaar hoe je lichaam daar op reageert. 
Of geef jezelf toestemming om te visualiseren wat je wenst door te zeggen, “Stel je voor dat … al waarheid is”. En weer zal je lichaam daar op reageren.

Zo zul je merken dat de persoon die je nu denkt te zijn geen feit is, maar slechts een overtuiging. En dat als het ene gevoel bestaat, het tegenovergestelde ook aanwezig is. Wie zich waardeloos voelt, zal evengoed altijd een gevoel van waarde in zichzelf vinden, al is het nog zo klein. 

Oefen regelmatig en kies telkens voor het meest wenselijke gevoel. Geniet er van en maakt het gevoel sterker. Al snel zal je lichaam chemicaliën aan gaan maken die passen bij dit gevoel. Op die manier creëer je niet alleen een natuurlijke high, maar wordt het makkelijker om positief te denken. Zo vullen denken en voelen elkaar aan en zal je innerlijk wereld je uiterlijke wereld gunstig beïnvloeden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten