8.9.15

Het leven creëren als een kunstenaar

Nog niet zo lang geleden zag ik deze zin voorbijkomen: ‘The universe is in your cells’. Religie verkondigde het al, maar de wetenschap heeft het ondertussen bevestigd; alles in het universum is één. Alles bestaat uit energie en in die energie liggen alle mogelijkheden van het universum opgeslagen. Dit betekent dat je minder dan een cel nodig hebt om in contact te staan met alles wat je je wenst. En wij mensen bestaan uit miljarden cellen, dus kun je nagaan waartoe wij in staat zijn!

De reden dat we onze dromen vaak niet waar maken is omdat we dingen zo vaak zien mislukken, waardoor we het idee krijgen dat er een limiet bestaat in onze mogelijkheden. Pas als iemand bewijst dat jouw ingestelde plafond niet het hoogst mogelijke is, gaan we inzien dat we ook onze eigen grenzen kunnen verleggen.

Wat jij voor mogelijk houdt heeft dus niets te maken met wat werkelijk mogelijk is, maar met de overtuigingen die je door de jaren heen hebt opgedaan. Omdat hier de focus op ligt, bepaalt het wie we zijn en wat we voor elkaar krijgen. Zodra we, geïnspireerd door een gevoel dat zegt dat er meer mogelijk is, onze aandacht verplaatsen veranderen wij zelf en daarmee ook onze kansen. 
One - Bianca van Baast
Michelangelo beweerde ooit een engel te zien in een blok marmer waarna hij het uitkapte om het te bevrijden. Je zou kunnen stellen dat wij zowel het marmer als de kunstenaar zijn. Net als het blok marmer zitten we vol potentie. Onze talenten, vaardigheden en waarde in dit leven zijn misschien nog niet zichtbaar, maar zijn al wel volop aanwezig. Het is aan de beeldhouwer om datgene weg te kappen wat ons beperkt om voluit te leven. 

Daarvoor moet de kunstenaar eerst een voorstelling hebben van wat hij wil creëren, zodat hij zijn aandacht kan richten op wat hij wil behouden, in plaats van op wat hij wegkapt.

Tijdens het vormgeven van ons eigen leven kan dit betekenen dat we teksten, foto’s en zelfs 3D beeldmateriaal verzamelen om die vorm te bepalen. Een foto van een zonsondergang herinnert je er misschien aan om vaker te ontspannen en te genieten. Een beeldje van een lachend kind zou een aandenken kunnen zijn dat je jezelf niet te serieus hoeft te nemen.
 
Het rondreizende schilderij Een glimp van je ziel is bedoeld om je bewust te laten nadenken en voelen wat je bezielt. Wat maakt je blij? Wat zet je in beweging? Waarin zit jouw kracht? Pas als je dat weet kun je beslissen waar je meer of minder energie in wilt steken.
Slaves - MichelangeloEen kunstenaar is nooit klaar met creëren en zal in elk nieuw kunstwerk opnieuw blijven zoeken naar de perfecte uitvoering. Zo is het ook in het leven. Telkens zul je je weer in een nieuwe situatie begeven die je naar jouw inzicht mag vormgeven. En wie van te voren een leidraad maakt, wetend met welke intenties, verlangen en waarden je creëert, zal telkens makkelijker bij die gewenste vorm uitkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten