22.7.15

Welke richting op?

In 2003 exposeerde ik met een collega die via haar kunst misbruik, uitbuiting en onrecht aan de kaak stelde. Dit deed ze onder andere door pornografische beelden te combineren met bloemetjes. Enkele jaren later bracht ze een discussie opgang over onze omgang met dieren, door zelf situaties te creëren die niet erg diervriendelijk oogden. 
Hoewel ze met haar handelen bewustwording en verandering teweeg wil brengen, lijken haar projecten vaak doel te missen. Haar activiteiten roepen vooral walging en woede op bij het publiek waardoor echte communicatie nagenoeg onmogelijk wordt.

Goed bedoelde acties kunnen soms verkeerd uitpakken. Zo droeg ik in mijn jeugd een spijkerjasje vol buttons en plaatjes met onder andere antioorlog en antiracisme afbeeldingen. En hoewel ik op deze manier duidelijk probeerde te maken dat ik tegen geweld en discriminatie was, werd ik op een dag aangevallen door een man die alleen maar een wapen en een hakenkruis zag en dus niet de handen die het wapen braken en het verbodteken dat voor het hakenkruis zat. Schijnbaar maakte het wapen en het kruis meer indruk dan de ‘anti’symbolen. Geen wonder dat moeder Theresa ooit zei: “Ik kom niet naar een antioorlog demonstratie, maar als er een pro-vrede bijeenkomst is ben ik er graag bij”. 
Ik had beter vóór vrede en gelijkheid kunnen zijn en een plaatje van een vredesduif kunnen opspelden.
Vredesduif - Pablo Picasso
Mijn rijinstructeur legde het tijdens mijn eerste rijles haarfijn uit: “Kijk naar waar je naartoe wilt, niet naar wat je wilt vermijden”. 
Nu realiseer ik me dat dit eigenlijk voor alles in het leven geldt. Wie zich focust op de gewenste weg, komt vanzelf uit waar men wil zijn. 

Maar… dat betekend dus wel dat je moet weten waar je naartoe wilt! Je hoeft niet te voorspellen hoe je einddoel er precies uit zal zien (dat weet ik ook niet als ik een nieuwe bestemming op mijn navigatie intyp), maar het is wel handig om een richting vast te stellen, zodat je geen rondjes blijft rijden.

Ten tweede moet je natuurlijk geloven dat je je eindbestemming kunt bereiken. Het heeft weinig zin om richting Frankrijk te rijden en bij de Belgische grens om te draaien, omdat Frankrijk nog steeds niet in zicht is. 

In het verleden leverde mij dit nog weleens problemen op. Ik was namelijk zo gewend om te kijken naar wat anderen van mij verwachtten en naar hetgeen ik niet wilde, waardoor ik niet eens wist waar ik werkelijk naartoe wilde. Ik bleef maar rondjes rijden tot de grens en terug, omdat het doel, dat bijna in zicht kwam, toch niet zo aangenaam voelde als gehoopt.
Innsbruck - Ed Fairburn



Weet jij wat je wilt?

Om je doel te bepalen kan het verstandig zijn om een lijstje te maken van de dingen die je absoluut NIET wilt, zodat je daarna makkelijker een lijstje kunt maken (met nog veel meer punten) van wat je WEL wilt. Verscheur of verbrand dan het lijstje met de ongewenste dingen en hou het lijstje met de gewenste punten zoveel mogelijk in het zicht, zodat je altijd weet welke richting je op wilt kijken.

Tip: neem ook gevoelens op in je lijstjes, dus niet alleen materiële dingen. Want alles wat je wilt wil je uiteindelijk, omdat het je gelukkig maakt.
Goede reis toegewenst!

Via Pinterest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten