22.5.15

Wat is waarheid?

Pas geleden ontmoette ik een man die over alles twijfelde. Elke situatie bekeek hij van alle kanten, en telkens als hij zich een mening had gevormd ontdekte hij nieuwe informatie waardoor hij opnieuw begon te twijfelen. Met de discussies die hij aanging verbreedde hij de visies van anderen en hoopte hij tevens zelf ooit de waarheid te vinden.

De man deed me denken aan mijn jongere zelf. Ik was ook altijd op zoek naar de waarheid. Die zoektocht werd verwarrend toen in 1992 het album ‘Three sides to every story: yours, mine and the truth’ van de band Extreme uitkwam. De titel deed vermoeden dat ieder zijn eigen waarheid heeft, maar dat we de echte waarheid niet kennen.

Als dat werkelijk zo is, hoe kunnen we dan ooit weten wat goed en wat fout is? Hoe weten we dan wie gelijk heeft en wie niet? Hoe lossen we kleine en grote (wereld)problemen op als we de waarheid niet kennen?
Three sides to every story: yours, mine and the truth - Bianca van Baast




Dat we allemaal een andere werkelijkheid hebben heeft een reden, namelijk dat alles er mag zijn. Goed en slecht. Zwart en wit. Yin en Yang. “Maar al die vervuiling, corruptie en geweld dan?” zul je je afvragen. Ook dat mag er zijn, want zij zorgen er voor dat we verlangen naar een oplossing! Al het ongewenste motiveert ons om op zoek te gaan naar wat we wel wensen. 

Momenteel zoeken we met ons brein naar die oplossing. Helaas heeft dat weinig zin. We zijn ons namelijk maar voor 10% bewust van alles wat bestaat (ik vermoed zelfs nog minder). Daarnaast kan ons bewustzijn maar één ding tegelijk, terwijl ons onbewuste vele parallelle taken tegelijk aan kan. Dit komt doordat het bewustzijn maar zo’n 45 bits per seconde kan verwerken, terwijl het onbewuste 11,2 miljoen bits per seconde verwerkt. 

Het beste wat we dus kunnen doen is vaststellen wat we willen en vertrouwen dat het onbewuste de oplossing aan ons toont op het moment dat we daar voor open staan. Het onbewuste helpt ons op deze manier wel vaker. Denk maar eens aan de momenten dat je niet op een woord kunt komen, terwijl het je te binnenschiet op het moment dat je het zoeken loslaat. Dat is ook de reden dat de Beatles zongen “Let it be. There will be an answer. Let it be.” Alles mag er zijn, we hoeven niets de kop in te drukken en nergens tegen te vechten. De oplossing komt zodra wij stoppen met bedenken hoe en wanneer.
Lovely lucky life - Bianca van Baast


Zodra we zien dat alles er mag zijn, zijn er geen conflicten meer, omdat een mening of zienswijze niet meer wordt doorgedrukt. 
En omdat niets vast staat, maar alles constant veranderd, bepaald de richting die we inkijken waar we naartoe bewegen. Geven we aandacht aan vredevolle activiteiten, dan creëren we meer vrede in ons leven. Zeggen we dat we tegen geweld zijn, dan geven we aandacht aan geweld. Vergelijk het met Google. Typ ‘tegen geweld’ in als zoekopdracht en Google vindt alles wat met geweld te maken heeft in plaats van vrede.

Laten we dus vaststellen dat we allemaal vrede, vrijheid, liefde, veiligheid en geluk willen. Wanneer we ons alleen maar daar op focussen staan onze gezichten in ieder geval de goede kant op. En wie weet creëren we dan binnenkort een aangename waarheid die voor ons allemaal geldt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten